Toggle Navigation

 

Piletina sa bukovačom

Zbog svog neutralnog ukusa, piletina se često pre same pripreme marinira u jednom ili više začina kao što su: so, biber, dodatak jelima, ulje, senf, susam... Mišićna vlakna u mesu najlakše će omekšati ako se u marinadu doda alkohol, sirće, vino ili limunov sok.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći na kocke, staviti u činiju, dodati malo ulja, balzamiko sirće, susam i začine. Dobro promešati i ostaviti 20-ak minuta da odstoji. Na jednom delu ulja dinstati luk isečen na rebarca, dodati bukovače i začiniti. Piletinu ispeći na preostalom ulju i sjediniti sa pečurkama. Servirati piletinu uz ranije obaren pirinač.

Kako je količina belančevina i masti u ovom obroku veća od preporučenih vrednosti, sve osobe koje moraju da vode računa o njihovom unosu trebalo bi da prilagode veličinu porcije u skladu sa preporukama dobijenim od lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 495 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 247.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 4 kašike balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 20 g susama
    • 400 g bukovača
    • 150 g crnog luka
    • 600 g barenog pirinča