Toggle Navigation

 

Šnicle od spanaća i bukovače (posno)

Spanać se najčešće servira kao samostalno jelo, ali se može staviti kao sastojak u jednostavne ili složene salate, ili kao prilog ribljim specijalitetima, kao dodatak raznovrsnim čorbama od povrća i varivima, te kao osnova za izradu vegetarijanskih šnicli.

Priprema

U kipuću vodu sipati malo ulja, posoliti i sipati palentu. Kuvati uz stalno mešanje dok se palenta ne zgusne. Bukovače iseckati i dinstati na ulju par minuta. Krompir izrendati i staviti u činiju. Spanać sitno iseckati, dodati krompiru i promešati. U smesu dodati i bukovače, posuti brašnom i muskatnim oraščićem, promešati i napraviti šnicle. šnicle peći na zagrejanom ulju sa obe strane dok ne porumene. Praziluk iseći na tanke rezance, preliti kečapom, posuti origanom, promešati i napraviti sos. Servirati palentu na tanjir, preko nje staviti šnicle od spanaća i bukovače i sve preliti sosom od praziluka. Jelo poslužiti uz krišku crnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g barenog krompira
    • 300 g barenog spanaća
    • 300 g bukovače
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • origano
    • 50 g kukuruznog brašna
    • 2 kašike ulja
    • 200 g instant palente
    • 200 ml kečapa
    • 150 g praziluka
    • 200 g crnog hleba