Toggle Navigation

 

Posna droba

Bezmesni obrok bogat belančevinama i dijetnim vlaknima, pogodan za vegeterijansku ishranu ali i ishranu u vreme posta. Soja sadrži povoljan odnos belančevina, vitamina i minerala, dobro se vari, a njeni proteini imaju visoku biološku vrednost za organizam jer su značajan izvor gradivnih sastojaka.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti na kolutove isečen praziluk, dodati iseckane šampinjone, prethodno pripremljenu soju i pržiti 20-ak minuta. Začiniti crvenom mlevenom paprikom, posoliti, pobiberiti i promešati. Kuvati 5 minuta.  Servirati posnu drobu na tanjir i poslužiti uz krišku integralnog hleba.
Namirnice koje se dobijaju preradom sojinog zrna se koriste za brzo i jednostavno pripremanje obroka. Dodavanjem sojinih komadića, ljuspica i drugih teksturiranih proizvoda poboljšavaju se nutritivne osobine obroka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 345 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 172.5 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 210 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g praziluka
    • 800 g šampinjona
    • 400 g hidriranih komadića soje
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • so
    • 200 g integralnog hleba