Toggle Navigation

 

Prokelj rolnice sa kupus salatom

Kupus je povrće male energetske vrednosti te se preporučuje da se nađe u sastavu jelovnika osoba koje su na redukcionom režimu ishrane. Pripremljen na najrazličitije načine, a posebno kao minimalno začinjena sveža salata ili varivo od kupusa sa dodatkom različitog povrća i začina, koje se osim u sastavu ručka ili večere, može poslužiti i između obroka.

Plativoo
Priprema

Svinjsko meso izlupati tučkom, posoliti, pobiberiti, dodati iseckani suvi vrat i sir i uviti u rolnice. Meso kratko propržiti na zagrejanom ulju. Rolnice poređati u vatrostalnu posudu, dodati ranije obareni krompir i prokelj, a zatim preliti umućenom pavlakom i jajima. Zapeći u zagrejanoj rerni na 200*C 10-ak minuta. Večeru servirati uz salatu od svežeg kupusa.
Ovaj obrok je dobar primer koliko je važno pravilno kombinovati namirnice. Suvi vrat, trapist, kisela pavlaka i žumanca iz jaja, su namirnice koje sadrže zasićene masti. Sve te namirnice, koje su pojedinačno gledane, zastupljene u relativno malim količinama, kombinovane zajedno, za rezultat imaju povećan udeo kako ukupnih, tako i zasićenih masti u energetskoj vrednosti porcije.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1130 mg

Masti - 32 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 193 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 565 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 96.5 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g svinjskog buta
    • 100 g suvog vrata
    • 80 g narendanog trapista
    • 100 ml kisele pavlake
    • 2 jaja
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 300 g barenog prokelja
    • 500 g barenog krompira
    • 500 g kupusa
    • jabukovo sirće
    • so