Toggle Navigation

 

Punjeni patlidžani sa piletinom i svinjetinom

Iako deluju veoma čvrsto, plodovi plavog patlidžana su lako kvarljivi i zato ih treba brižno čuvati. Osetljiv je i na hladnoću i na povišene temperature, pa je idealna temperatura čuvanja oko 10 stepeni C. Plod patlidžana nikako ne secite pre odlaganja u frižider jer čak i najmanje oštećenje njegove debele kože brzo dovodi do truljenja mesa.

Priprema

Patlidžan preseci na pola po dužini i izdubiti. Na zagrejano ulje staviti meso iseckano na kocke, dodati beli luk, naseckanu sredinu patlidžana, čeri paradajz, mocarelu i začine. Pripremljenom smesom napuniti patlidžane, pokriti folijom i staviti da se zapeku 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Servirati patlidžane na tanjir i poslužiti dok su još topli.
Plavi patlidžan je biljka koja je dobra za srce jer sadrži znatne količine kalijuma, minerala koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Patlidžan sadrži biološki aktivne fitohemikalije – saponin i antocijan nasunin za koje se smatra da imaju antioksidativna, antialergijska, protivzapaljenska i antikancerogena svojstva.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 365 kcal

Natrijum - 504 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 45 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 182.5 kcal

Natrijum - 252 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 38.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g pilećeg belog mesa
    • 250 g svinjskog filea
    • 150 g čeri paradajza
    • 150 g mocarele
    • 2 patlidžana
    • 2 kašike ulja
    • 2 cena belog luka
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • dodatak jelu