Toggle Navigation

 

Ražnjići sa sosom od limuna

šljive možete sami osušiti na suncu ili u rerni na niskoj temperaturi. Ukoliko imate suve šljive koje su vrlo dugo stajale, morate ih malo rehidrirati kako bi bile lakše za pripremu, tako što ćete ih pre upotrebe potopiti sat-dva u hladnoj vodi.

Priprema

Slaninu iseći na trake. Na svaku traku staviti jednu suvu šljivu, uviti dopola, dodati drugu suvu šljivu i poređati na štapić za ražnjić. Ražnjiće peći na maslinovom ulju oko 10 minuta. Narendati koru limuna, iscediti sok, pa pomešati sa 100 ml vode. Zatim dodati cele listove mente i ostaviti da proključa. Gustin razmutiti u malo hladne vode i dodati u smesu od limuna. Kuvati dok se sos dovoljno ne zgusne. Na tanjir servirati ražnjiće i njoke, te sve preliti sosom od limuna.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 840 kcal

Natrijum - 1470 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 140 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 25 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 735 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 12.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g suvih šljiva bez koštica
    • 100 g slanine
    • 400 g njoka
    • sok i rendana kora limuna od dva limuna
    • 15 g gustina
    • 15 g žutog šećera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • menta
Ključne reči:
slanina suve šljive limun njoke