Toggle Navigation

 

Rezanci sa prazilukom i junetinom

Praziluk su uzgajali još Stari Egipćani, a Grci i Rimljani cenili su ga kao lekovitu biljku. Plinije opisuje Dane praziluka u Starom Rimu, a rimski imperator Neron verovao je da svakodnevno konzumiranje praziluka i vlašca čini da njegov glas bude jači.

Priprema

Praziluk iseći na kockice i dinstati na ulju. Posoliti, pobiberiti i dodati meso. Dinstati 20-ak minuta, a potom uliti paradajz pelat i začiniti bosiljkom. Krčkati par minuta. široke rezance servirati na tanjir i preliti smesom od praziluka i junetine. Večeru poslužiti toplu.
Praziluk je veoma stara kultivisana biljka koja je u najbližem srodstvu sa svim vrstama luka. Aroma mu je, međutim, blaža od ukusa većine srodnika. Praziluk kupite istog dana kada ćete ga koristiti, a ukoliko ga ne upotrebite odmah, odsecite vrhove listova i čuvajte ga u kutiji za povrće u frižideru ili na hladnom mestu, i to maksimalno nekoliko dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g praziluka
    • 400 g mlevene junetine
    • 300 g paradajz pelata
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 2 kašike ulja
    • 300 g širokih rezanaca