Toggle Navigation

 

Rižoto sa lignjama i mentom

Lignja je najbrojniji i najpoznatiji predstavnik glavonožaca. U kulinarstvu se lignje najčešće prže i peku, dok je velike primerke najbolje kuvati. Mogu se puniti različitim nadevima, peći na žaru ili dinstati u vinu. Takođe se i konzerviraju. Marnirane se mogu spremiti kao hladno predjelo

Priprema

Na zagrejanom ulju izdinstati crni luk, dodati isečene lignje, kratko propržiti pa dodati i iseckan beli luk. Dinstati par minuta, dok lignje ne preuzmu miris belog luka, a zatim podliti sa malo vina.

Kuvati 5 minuta, dodati pirinač, posoliti, pobiberiti, preliti ostatkom belog vina, poklopiti i kuvati rižoto oko 15 minuta na laganoj vatri, bez mešanja.

Listiće sveže mente sitno iseckati, dodati u rižoto, preliti pavlakom za kuvanje i kuvati još minut.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 425 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 316 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 350 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 212.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 158 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crnog luka
    • 2 čena belog luka
    • 600 g lignji
    • 150 g pirinča
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 600 ml belog vina
    • so
    • biber
    • sveža menta