Toggle Navigation

 

Sag list (posno)

Blitva, kao i ostalo tamno zeleno lisnato povrće, ima malu energetsku vrednost (u 100 g jestivog dela biljke ima oko 14 kcal), ali visoki sadržaj vitamina C, karotina, i obilje mineralnih soli.

Priprema

Ribu list začiniti i preliti delom maslinovog ulja. Poređati u posudu obloženu folijom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni 30-ak minuta na 180*C. Na drugom delu ulja propržiti blitvu, začiniti i naliti belim vinom. Ribu servirati uz prilog od blitve i integralni hleb.
Prilikom kupovine odaberite blitvu čiji listovi su izrazito zelene boje, a stabljike čvrste i hrskave strukture. Izbegavajte kupovinu blitve uvelih listova sa promenama u boji ili sa mekanim stabljikama sa znakovima kvarenja. Neoprane listove čuvajte u frižideru u plastičnoj vrećici nekoliko dana. Ukoliko su listovi preveliki, blitvu možete blanširati i zamrznutu čuvati do upotrebe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 985 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 492.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta ribe list
    • muskatni oraščić
    • kari
    • biber
    • so
    • žalfija
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 80 ml belog vina
    • 600 g barene blitve
    • 300 g integralnog hleba