Toggle Navigation

 

Seljačka pita

Mleveno meso junetine se može iskoristiti na najrazličitije načine – od pljeskavica i ćufti uvaljanih u prezle koje se mogu kuvati, peći, pržiti i poslužiti kao predjelo, dodatak ili kao glavno jelo. Dinstano mleveno meso se koristi kao za preliv za špagete, mesne lazanje, kanelone i brojna druga primamljiva jela.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti iseckani crveni i beli luk, šargarepu i celer. U preprženo povrće dodati mleveno meso i začiniti. Meso izdinstati, dodati brašno i preliti bujonom i sokom od paradajza. Kuvati 20-ak minuta. Krompir skuvati, napraviti pire, začiniti, dodati puter, mleko i rendani trapist. U vatrostalnu posudu staviti pripremljeno meso, prekriti pireom od krompira i zapeći u rerni 20-ak minuta na 200*C, dok ne porumeni.
Sveže mleveno meso je lako kvarljiva namirnica i zato je obavezno upotrebite u roku od 24 časa od momenta kupovine, dok duboko zamrznuto možete čuvati najduže 2 meseca. Prženo mleveno meso u frižideru se može čuvati do 2 dana, a duboko zamrznuto 3-4 meseca.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 119 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 59.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 100 g crvenog luka
    • 2 cena belog luka
    • 100 g šargarepe
    • 100 g stabljika celera
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 100 ml bujona
    • 150 ml soka od paradajza
    • 600 g krompira
    • 15 g putera
    • 100 ml obranog mleka
    • 100 g rendanog trapista
    • biber