Toggle Navigation

 

Sicilijanska pasta

Testenina se kuva u velikoj količini vode. Voda se zagreje do ključanja, zatim posoli i doda kašika maslinovog ulja. Kada se doda testenina, snizi se temperatura i kuva dok ne postane meka, ali ne previše („al dente“).

Priprema

Na maslinovom ulju propržiti šampinjone sečene na četvrtine i prašku šunku isečenu na kocke. Dodati neutralnu pavlaku i sok od paradajza i ostaviti da blago proključa. Potom dodati i barenu testeninu. Promešati sve sastojke da bi se sjedinili i prokuvati 2-3 minute. Servirati sicilijansku pastu, posuti peršunom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 720 kcal

Natrijum - 975 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 115 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 487.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 57.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 400 g šampinjona
    • 300 g praške šunke
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • 200 ml soka od paradajza