Toggle Navigation

 

Tortelini salata

Obojeni rezanci dobijaju se iz osnovnog recepta za testeninu, mešanjem brašna i vode, uz dodatak prirodne boje. Dodavanjem spanaća ili mladih listova koprive dobija se zelena boja testenine. Zelena testenina može da se pripremi sa običnom testeninom ili drugim bojama, kao trikolori testenina.

Priprema

Mocarelu iseckati na kockice. Papriku očistiti i iseći na trake. Čeri paradajz iseći na polovine. U činiju staviti prethodno obarene torteline, mocarelu, papriku, čeri, masline, ulje i začine. Lagano promešati salatu, servirati na tanjir i posuti seckanim bosiljkom. Poslužiti uz sok od grejpfruta.
Mediteranski obrok, sa nešto većim udelom belančevina u ukupnoj energetskoj vrednosti, što uz brižljivo planiranje dnevnog jelovnika, ne mora neizostavno da dovede i do njihovog povećanog udela u ukupnom dnevnom energetskom unosu. Osobe sa hroničnim oboljenjima bubrega moraju biti posebno pažljive prilikom unosa belančevina i pridržavati se dobijenih uputstava.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 920 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 52 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g barenih tortelina sa spanaćem
    • 100 g mocarele
    • 1 zelena paprika
    • 150 g čeri paradajza
    • 50 g crnih maslina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so
    • bosiljak
    • 800 ml soka od grejpfruta
    • napitak