Toggle Navigation

 

Tunjevina a la caprese

Originalna mocarela potiče iz okoline Rima kada se pravila isključivo od bivoljeg mleka, dok se danas pravi od kravljeg mleka. Mocarela se prodaje u obliku kugli težine oko 100 g i čuva se u sopstvenoj surutki.

Priprema

Zelenu salatu iseći na trake, paradajz na kriške, crveni luk na rezance i sve promešati. Složiti salatu na tanjir, a preko salate poređati oceđenu tunjevinu i mocarelu sečenu na kolutove. Posuti bosiljkom, origanom i maslinovim uljem.
Poznato je da nutricionisti preporučuju 2–3 obroka ribe bogate omega-3 masnim kiselinama nedeljno. Tunjevina u tom pogledu predstavlja odličan izbor. Kada ste u mogućnosti, birajte tunjevinu konzerviranu u vodi čime se smanjuje količina masti u obroku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 730 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 42 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 142.5 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 365 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 2.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 2.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 350 g tunjevine iz konzerve
    • 1 glavica zelene salate
    • 200 g paradajza
    • 100 g crvenog luka
    • 200 g mocarele
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • bosiljak
    • origano