Toggle Navigation

 

Tunjevina u sosu sa testeninom (posno)

Kapar je začin koji se najviše koristi u kuhinji Sredozemlja, za garniranje predjela, sira, šunke, a najviše sa filetima usoljene i dimljene ribe i maslinama. Miris mu je blag i prijatan, a ukus malo opor i aromatičan. U jelo ga treba dodati pred kraj jer brzo gubi aromu.

Priprema

Na ulju propržiti naseckani crveni luk, dodati beli luk, peršunov list i paradajz pelat. Kuvati 10 minuta, a zatim dodati oceđenu tunjevinu, kapar, posoliti, pobiberiti i kuvati još 5 minuta. U gotov sos ot tunjevine dodati listiće svežeg bosiljka. Servirati ranije obarenu testeninu i preliti pripremljenim sosom od tunjevine
U paleti različitih mikroelemenata koje sadrži luk, izdvajamo hrom, koji pomaže ćelijama da pravilno iskoriste insulin. Istraživanja kod dijabetičara su pokazala da hrom može da uspori nagli porast šećera u krvi, poveća toleranciju ćelija na glukozu i snizi nivo insulina. Oko 250 g svežeg luka sadrži skoro 20% dnevnih potreba organizma za hromom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 885 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 442.5 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g konzervisane tunjevine
    • 300 g paradajz pelata
    • 150 g crvenog luka
    • 4 cena belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • bosiljak
    • 30 g kapra
    • so
    • biber
    • 600 g barene testenine