Toggle Navigation

 

Vojvođanski rezanci

Prokelj je vrsta kelja čije male zelene glavice sazrevaju tokom zime mada se u današnje vreme može naći tokom cele godine. Ima visoku energetsku vrednost i karakterističan miris koji se može otkloniti ako se za vreme kuvanja u vodu doda kašičica mleka. Može se kuvati ili dinstati, pa zatim gratinirati ili zapeći u testu.

Priprema

Na ulju propržiti na listove isečen crveni luk, dodati šargarepu isečenu na tanke štapiće, slaninu sečenu na rezance i prokelje presečene na pola. Propržiti, naliti sa malo vode, dodati pavlaku i prethodno skuvanu testeninu. Začiniti, promešati i servirati u činiju.
Obrok sa nešto većom količinom masti. Sve osobe koje vode računa o unosu masnoća prilikom pripreme ovog jela, deo pavlake mogu da zamene jogurtom od obranog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 640 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g testenine (taljatele)
    • 100 g crvenog luka
    • 200 g šargarepe
    • 50 g dimljene slanine
    • 600 g prokelja
    • 300 ml kisele pavlake
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • biber