Toggle Navigation

 

Zapečene makarone sa brokolijem

Brokoli sadrži brojne biološki aktivne supstance sa antioksidativnim svojstvima, te je namirnica koja se nalazi u preporukama za ishranu u prevenciji očne mrene, srčanih bolesti i nekih tipova malignih bolesti.

Priprema

Skuvati makarone i ocediti. Cvetove brokolija bariti 3 minuta u kipućoj vodi. Izmešati makarone, sir i brokoli, pa prebaciti u tepsiju premazanu uljem. Umutiti jaja, jogurt i so i preliti makarone, pa zapeći u
rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.
Kada je brokoli skuvan, cvetovi su mu nežni i mekani, a drška ostaje hrskava i čvrsta. Pošto se cvetovi brže kuvaju od drške, dršku možete prepoloviti jer će se tako lakše skuvati ili je možete ubaciti u ključalu vodu nekoliko minuta pre cvetova.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 350 g makarona
    • 250 g švapskog sira
    • 1 supena kašika ulja
    • 500 g brokolija
    • 300 ml jogurta od obranog mleka
    • 1 jaje
    • so