Toggle Navigation

 

Brza salata

Makarone se najčešće pripremaju uz sosove, pošto mogu da ”upiju” veliku količinu sosa. Testenina će biti ukusnija ako vodu posolite, a masnoću dodate u ključalu vodu pre stavljanja testenine.

Priprema

Praziluk iseckati na kolutove, paradajz na kockice a baburu na rezance.

Stišnjenu šunku iseći na kockice, pa sve sastojke spojiti, promešati, posoliti i pobiberiti.

Dodati makarone, preliti jogurtom i posuti tofu sirom.

Salatu služiti uz kukuruzni hleb i sok od paradajza.

Tofu je vrlo popularan u ishrani vegetarijanaca i makrobiotičara, a mogu da ga koriste i osobe koje zbog zdravstvenih razloga moraju da ograniče unos životinjskih masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 610 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 980 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barenih makarona
    • 100 g stišnjene šunke
    • 100 g praziluka
    • 200 g paradajza
    • 200 g paprike babure
    • 300 ml jogurta od obranog mleka
    • 100 g ribanog tofu sira
    • so
    • biber
    • 800 ml soka od paradajza - napitak