Toggle Navigation

 

Rolat sa makom i orasima (posno)

Mak, čest sastojak peciva i kolača se u radnjama može naći već samleven. Najbolje je čuvati ga na tamnom i suvom mestu uz obavezno poštovanje roka upotrebe! U Evropi se koristi plavi mak, dok na Bliskom i Dalekom Istoku poznaju i beli mak.

Priprema

List oblande uviti u vlažnu pamučnu krpu. Med rastopiti u šerpi, dodati mlevene orahe i mak, preliti sokom od limuna, sve dobro izmešati. Razviti list oblande, premazati filom i ponovo uviti u rolat. Ostaviti da se stegne, a zatim iseći na šnite.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 10 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 1 list oblande
    • 200 g mlevenog maka
    • 150 g mlevenih oraha
    • 200 g meda
    • 1 limun
Ključne reči:
posno oblande mak orasi med