Toggle Navigation

 

Salata od koprive

Odlično izbalansiran obrok, koji ima idealan odnos masti, belančevina i ugljenih hidrata, uz znatnu količinu dijetnih vlakana. Uživajte u pripremi i konzumiranju ovog obroka, jer i dobro raspoloženje ima povoljan efekat na zdravlje.

Plativoo
Priprema

Koprivu oprati, staviti u vrelu vodu, kratko obariti i ohladiti.

Za to vreme iseckati paradajz, krastavac, crveni luk i papriku.

Povrće i koprivu staviti u činiju, posoliti, pobiberiti i preliti uljem i sirćem.

Salatu promešati i servirati na tanjir.

Poslužiti uz krišku crnog hleba i sok od pomorandže.

 

Zbog visoke koncentracije kalijuma u svom sastavu kopriva ima diuretski efekat odn. utiče na pojačano lučenje mokraće, pa se koristi u lečenju upale mokraćnih puteva i u prevenciji nastanka bubrežnog kamenca. Ne sme se koristiti neprokuvana jer može da ošteti bubrege.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 940 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 470 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g kratko obarene koprive
    • 300 g paradajza
    • 200 g krastavca
    • 150 g crvenog luka
    • 200 g žute paprike
    • 3 kašike sirćeta
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od pomorandže