Toggle Navigation

 

Leskovački doručak

Ajvar, ukusan prilog od povrća, se pravi od pečene crvene paprike, paradajza, patlidžana i začina. Međutim, postoje i druge, interesantne kombinacije, kao što su ajvar od zelenog paradajza sa renom i belim lukom ili ajvar od patlidžana sa đumbirom. Svakako ih probajte!

Priprema

Na maslinovom ulju zagrejati ajvar, dodati umućena jaja i pržiti uz stalno mešanje varjačom.

Crni hleb iseći na kriške i premazati ih pripremljenim ajvarom.

Posuti sitno iseckanim peršunom i poslužiti uz jogurt.

 

Izbalansiran obrok, bogat vlaknima sa uravnoteženim odnosom belančevina, masti i ugljenih hidrata. Osobe sa poremećajem masnoća u krvi jaje mogu da zamene belancem i na taj način smanje ukupnu količinu holesterola u obroku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1770 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 885 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g ajvara
    • 2 jaja
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak
Ključne reči:
ajvar jaja maslinovo ulje jogurt