Toggle Navigation

 

Jaja u sosu od pavlake

Kapar je začin koji se najviše koristi u mediteranskoj kuhinji. To su pupoljci cveta veličine zrna graška koji se beru u proleće, dok su još zatvoreni. Kako sirovi pupoljci nisu jestivi, prvo se suše, a zatim potapaju u morsku vodu, slani rastvor, sirće ili ulje, pri čemu nastaju određene kiseline kaprin i senfolgikozid koji im i daju karakterističan ukus.

Priprema

Zagrejati u šerpi kiselu pavlaku, mleko i gustin.

Kada proključa dodati senf i začine, pa skloniti sa grejnog tela i ohladiti sos.

Prethodno obarena jaja prepoloviti, servirati na tanjir, preliti sosom i dodati kapare.

Uz doručak poslužiti crni hleb i sok od grejpfruta.

 

Količina holesterola u jednoj porciji ovog obroka veća je od količine preporučene za ceo dan, stoga nije pogodan za osobe sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, srčanim oboljenjima i dijabetesom. Zdrave, fizički aktivne osobe povremeno mogu uživati u ovom specijalitetu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1780 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 324 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 84 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 890 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 162 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 6 barenih jaja
    • 250 ml kisele pavlake
    • 100 ml obranog mleka
    • 40 g senfa
    • 1 kašika gustina
    • 40 g kapra
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta