Toggle Navigation

 

Krem sendviči

Sitni sir od obranog kravljeg mleka („švapski sir“) ima malu energetsku vrednost i mali sadržaj masti, što mu daje preporuku da se može svakodnevno koristiti u ishrani. Na trpezi se često poslužuje kao namaz, sa dodatkom različitog povrća, začinskih biljaka i malih količina mesa.

Priprema

U činiji pomešati sitan sir i kiselu pavlaku, preko narendati jaja i dodati sitno iseckan peršunov list.

Masu dobro promešati, premazati kriške hleba i dodati na kockice isečenu papriku.

Sendviče servirati na listove zelene salate i poslužiti uz čašu jogurta.

 

Krem sendviči već na početku dana obezbeđuju oko 40 % (RDA – Recommended Dietary Allowances preporučene dnevne količine) neophodnih dijetnih vlakana. Dijetna vlakna su delovi povrća, voća i žitarica, koje naši organi za varenje nisu u stanju da svare, a koja su neophodna za organizam, jer pomažu varenje i smanjuju rizik za nastanak mnogih bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 6.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g sitnog sira od obranog mleka
    • 100 ml kisele pavlake
    • 2 kuvana jaja
    • peršunov list
    • 100 g žute paprike
    • 4 lista zelene salate
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak