Toggle Navigation

 

Kukuruz salata

Ovaj obrok obiluje dijetnim vlaknima koja imaju višestruka pozitivna svojstva na organizam. Prema najnovijim preporukama dnevni unos dijetnih vlakana treba da bude veći od 25 g, tako da samo jednom porcijom ove ukusne salate obezbeđujete skoro polovinu dnevnih potreba.

Priprema

Krastavac iseći na kolutove, čeri paradajz na četvrtine, staviti u činiju i dodati klipčiće kukuruza presečene na pola.

Začiniti, servirati i preliti mešavinom maslinovog ulja i soka od limete.

Poslužiti uz raženi hleb i sok od pomorandže

 

Iako krastavac ima najmanju energetsku vrednost od svih povrtarskih kultura (100 g ima samo 14 kcal) njegova biološka vrednost je, pre svega, u njegovom bogatom mineralnom sastavu. Povoljan odnos kalijuma i natrijuma ne bi trebalo da se pokvari dodavanjem soli. Krastavac čija površina nije presvučena slojem voska pre upotrebe ne treba guliti, već ga treba samo dobro oprati. Na taj način se unosi dodatna količina prehrambenih vlakana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 870 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 88 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 435 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g krastavaca
    • 300 g čeri paradajza
    • 250 g mariniranih klipčića kukuruza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 3 kašike soka od limete
    • biber
    • so
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml soka od pomorandže