Toggle Navigation

 

Namaz od bresaka

Breskva sadrži najviše vitamina C i beta-karotena, koji u slučaju potrebe prelazi u vitamin A (retinol), a ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, deluje kao antioksidant.

Priprema

Breskve staviti u sokovnik i iscediti sok.

Pulpu od bresaka naliti vodom da ogrezne, kuvati na laganoj vatri dok višak tečnosti ne ispari.

Tost namazati puterom i namazom od bresaka, pa poslužiti sa sokom od ceđenih bresaka.

 

Breskve mogu da sazreju i nakon berbe, ali se tada ne menja količina šećera u plodu. Nezrele breskve se mogu čuvati u frižideru 10-15 dana u papirnim vrećicama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 680 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg ocišćenih bresaka
    • 40 g putera
    • 400 g tosta od crnog brašna