Toggle Navigation

 

Punjeni klobuci

Šampinjoni su najviše uzgajana pečurka na svetu. Sveža se može nabaviti tokom cele godine. Mogu se konzumirati dobro oprani, sirovi plodovi, u salati, u čorbama, grilovani ili dinstani kao prilog mesnim jelima i jajima, njihove klobuke možemo puniti raznim smesama i zapeći u pećnici.

Priprema

Na delu ulja izgrilovati klobuke šampinjona i posoliti i pobiberiti.

U činijici umutiti jaja sa pavlakom i ispržiti na preostalom ulju.

Šampinjone napuniti kajganom i posuti bosiljkom.

Servirati na tanjir i poslužiti uz krišku crnog hleba i čašu jogurta.

 

Ukoliko imate problema sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, obratite pažnju na količinu holesterola u porciji, pa za pripremu nadeva iskoristite sva belanca i samo jedno do dva žumanca.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1050 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 214 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 525 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 107 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g klobuka šampinjona
    • so
    • biber
    • 4 jaja
    • 100 ml kisele pavlake
    • bosiljak
    • 2 kašike ulja
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak