Toggle Navigation

 

Salatica šareniš

Odlično izbalansiran obrok, koji se odlikuje idealnim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata, kao i odsusutvom holesterola i obiljem veoma značajnih dijetnih vlakana.

Plativoo
Priprema

Narendati tikvice i šargarepu, staviti u činiju, dodati kukuruz, promešati i servirati na tanjir.

Po salati poređati kolutove paradajza i crnog luka.

Napraviti preliv od maslinovog ulja, sirćeta i dodatka za jelo i preliti salatu.

Uz šareniš salatu poslužiti integralnu kiflu i sok od pomorandže.

 

Dodaci jelima predstavljaju mešavinu sušenog povrća i prirodnih začina. Oni dopunjavaju i pojačavaju ukus različitih tradicionalnih ali i savremenih jela – supa, čorbi, variva, mesa, roštilja, ribe ili salata. Ipak, kad god ste u mogućnosti, sami napravite kombinaciju svežih i suvih začinskih biljaka – jer ćete tako biti sigurni da su bez aditiva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g tikvica
    • 150 g šargarepe
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 200 g čeri paradajza
    • 100 g crnog luka (2 male glavice)
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike sirćeta
    • 4 integralnih kifli
    • 800 ml soka od pomorandže