Toggle Navigation

 

Šampinjoni u jajima

Rotkvice su povrće koje najavljuje proleće. Osim što su niskokalorične, rotkvice se preporučuju jer podstiču lučenje želudačnog soka i pospešuju rad creva. Kada kupujete rotkvice, birajte čvrste plodove sa korenčićima na krajevima, kao i one sa svežim lišćem koje je potrebno odstraniti pre nego što veze stavite u frižider.

Priprema

Klobuke šampinjona ispeći na zagrejanom ulju.

U činijici umutiti jaja, posoliti, pobiberiti i preliti preko šampinjona.

Ispeći omlet, posuti rendanim trapistom i servirati na tanjir.

Preko omleta sa šampinjonima staviti rotkvice i uz doručak poslužiti crni hleb i čašu jogurta.

 

Ukoliko prilikom pripreme ovog obroka umesto četiri cela jajeta, upotrebite dva cela jajeta i dva belanca smanjićete ukupnu količinu holesterola u porciji, što je naročito značajno za osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da vode računa o njegovom unosu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 1080 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 220 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 540 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g šampinjona
    • 4 jaja
    • 100 g trapista
    • 2 kašike ulja
    • 150 g rotkvica
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak