Toggle Navigation

 

Srpski tanjir

Integralni hleb se kod nas najčešće pravi od belog brašna u koji su dodate mekinje. Takav hleb ima tamniju koricu i sredina mu je svetlosmeđa a često je već sutradan tvrd i nejestiv. Pravi integralni hleb je iste tamnosmeđe boje i duže zadržava svežinu: može da traje i nedelju dana.

Priprema

Jaja prethodno obariti i ostaviti da se ohlade.

Na tanjir poređati kriške mladog sira, pršutu, slaninu, kisele krastavce i čeri paradajz.

Dodati jaja isečena na kriške i ukrasiti crvenim lukom isečenim na kolutove.

Posuti seckanim peršunovim listom.

Doručak servirati uz krišku integralnog hleba i sok od pomorandže.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1530 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 179 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 765 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 89.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 200 g mladog sira
    • 200 g pršute
    • 200 g kiselih krastavaca
    • 200 g čeri paradajza
    • 120 g slanine
    • 100 g crvenog luka
    • peršunov list
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml soka od pomorandže