Toggle Navigation

 

Tost hemendeks

Preporuka je da se mesne prerađevine koriste u što "čistijem" obliku, što garantuje manji procenat masnoće, a tzv. „praška“ šunka je odličan primer. Ostale prerađevine sadrže više masnoće (parizer, mortadela, razne vrste salama, kobasica, viršli ili debrecina), pa ih treba izbegavati.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju kratko propržiti prašku šunku, a potom je izvaditi na tanjir.

U istom ulju ispeći jaja na oko.

Na tost hleb poređati šunku i jaja. Sendviče servirati uz paradajz i čašu jogurta.

 

Sadržaj holesterola u ovom obroku veći je od dnevno preporučenih vrednosti. Osobama koje moraju da vode računa o unosu holesterola preporučuje se korišćenje samo belanca i izbegavanje žumanca koje je glavni izvor holesterola. Preporučeni unos jaja je 3 nedeljno, uključujući ona koja se koriste za izradu testa i kolača.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 1165 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 465 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 582.5 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 232.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 jaja
    • 240 g praške šunke
    • 3 kašike ulja
    • 300 g paradajza
    • 8 kriški tost hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak