Toggle Navigation

 

Tost hemendeks

Preporuka je da se mesne prerađevine koriste u što "čistijem" obliku, što garantuje manji procenat masnoće, a tzv. „praška“ šunka je odličan primer. Ostale prerađevine sadrže više masnoće (parizer, mortadela, razne vrste salama, kobasica, viršli ili debrecina), pa ih treba izbegavati.

Priprema

Na zagrejanom ulju kratko propržiti prašku šunku, a potom je izvaditi na tanjir.

U istom ulju ispeći jaja na oko.

Na tost hleb poređati šunku i jaja. Sendviče servirati uz paradajz i čašu jogurta.

 

Sadržaj holesterola u ovom obroku veći je od dnevno preporučenih vrednosti. Osobama koje moraju da vode računa o unosu holesterola preporučuje se korišćenje samo belanca i izbegavanje žumanca koje je glavni izvor holesterola. Preporučeni unos jaja je 3 nedeljno, uključujući ona koja se koriste za izradu testa i kolača.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 1165 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 465 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 582.5 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 232.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 jaja
    • 240 g praške šunke
    • 3 kašike ulja
    • 300 g paradajza
    • 8 kriški tost hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak