Toggle Navigation

 

Tost i šampinjoni

Šampinjoni se mogu pripremiti na najrazličitije načine, imaju dobar ukus, podstiču apetit, a ujedno imaju i visoku hranljivu vrednost. S obzirom na to da su bogate proteinima, mogu obogatiti ishranu, naročito osoba koje ne konzumiraju meso. Kako ne sadrže ni saharozu ni skrob vrlo su pogodne za dijabetičare.

Priprema

Sitno iseći šampinjone, propržiti na zagrejanom puteru, preliti vinom i dinstati dok vino ne ispari.

Dodati kiselo mleko i kuvati još 10-ak minuta.

Tost iseći na manje komade, servirati u tanjir i preliti pripremljenim sosom.

Uz doručak poslužiti sok od pomorandže.

 

Odlično izbalansiran obrok, idealan za početak napornog dana. Odlikuje se uravnoteženim unosom belančevina, masti i ugljenih hidrata, pa slobodno uživajte.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 515 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 257.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g šampinjona
    • 30 g putera
    • 60 ml belog vina
    • 250 ml kiselog mleka
    • so
    • biber
    • 200 g tosta
    • 800 ml soka od pomorandže