Toggle Navigation

 

Đumbir povrće u soja sosu (posno)

Đumbir, začin po kome ovo jelo nosi naziv, se u prodaji kod nas može naći svež, kao neoguljen gomoljasti „koren“ i kao đumbirov prašak. Svež đumbir ima najveću začinsku snagu. Komad korena se može kuvati u jelu i naposletku ukloniti ili se gomoljika sitno narenda. Sastavni je deo kari začina. Ima slatkast i oštar miris i prijatan ljutkast ukus.

Priprema

Šargarepu, praziluk i tikvice iseći na štapiće.

Zagrejati ulje u voku i povrće kratko propržiti. Dodati iseckan beli luk, šampinjone isečene na listiće i pržiti još par minuta, odnosno dok tečnost ne ispari.

Zatim dodati svež spanać, kratko propržiti i dodati svež đ’umbir isečen na štapiće.

Povrće preliti soja sosom, dinstati 5 minuta i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 1004 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 62.5 kcal

Natrijum - 502 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g šampinjona
    • 2 cena belog luka
    • 200 g šargarepe
    • 200 g tikvica
    • 200 g praziluka
    • 200 g svežeg spanaća
    • 100 g svežeg đumbira
    • 100 ml soja sosa
    • 3 kašike ulja