Toggle Navigation

 

A la Biljana

Pravi „praznični“ obrok sa svim karakteristikama koje termin gurmanluk ima u našim krajevima. Zbog povišenih vrednosti masnoća, holesterola i natrijuma, ovo jelo mogu konzumirati zdrave osobe ali u „specijalnim“ prilikama.

Plativoo

U ključalu vodu staviti butkicu i kuvati 90 minuta. Kuvanu butkicu raskostiti i iseći na manje komade. U odgovarajuću posudu staviti pavlaku, kajmak, ren, mleko i žumanca, a zatim promešati. Staviti 2-3 kašike pripremljenog sosa u zemljane posude, poređati naseckano meso i preliti ostatkom sosa. U posude staviti po dva krompira i začiniti ih dodatkom za jelo i mlevenom paprikom. Jelo zapeći u zagrejanoj rerni na 250*C oko 10-ak minuta. Gotovo jelo posuti peršunovim listom i servirati sa raženim hlebom.
Ren je visokovredna namirnica zbog nutrijenata koje sadrži, poput vitamina C, vitamina B1, vitamina B6 i minerala kalijuma, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Ren podiže prirodnu otpornost organizma, štiti od prehlade, ublažava respiratorne probleme, zaustavlja rast bakterija, stimuliše rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reumatizma – te ga se treba setiti u ovim zimskim danima, kada različite vrste virusa i bakterija atakuju na naše zdravlje.
 

Ključne reči:
butkica kajmak ren pavlaka