Toggle Navigation

 

Prebranac sa dimljenom butkicom

Stručnjaci za ishranu odavno skreću pažnju na značaj dijetalnih vlakna. U tom pogledu je pasulj odličan izbor. Da podsetimo: vlakna potiču i održavaju pravilno varenje i stvaraju zdravu crevnu mikrofloru koja je preduslov za snažan imunitet. Pored toga dijetna vlakna smanjuju nivo holesterola u krvi i imaju preventivno efekat na bolesti kardiovaskularnog sistema..

Priprema

U šerpu staviti pasulj i butkicu da se kuva sa isečenim crnim lukom. Kuvanu butkicu izvaditi, odvojiti od kostiju usitniti i vratiti u pasulj. Dodati naseckanu ljutu papričicu. Zagrejati ulje, dodati brašno, umešati, a zatim dodati mlevenu crvenu papriku i zapržiti pasulj. Dodati iseckan beli luk. Pripremljen pasulj sipati u zemljane vatrostalne posude i zapeći 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Pasulj poslužiti uz raženi hleb.
Suvi pasulj i ostale suve mahunarke se moraju pripremiti pre upotrebe. Znatno će brže omekšati prilikom kuvanja ukoliko se prethodno potope preko noći, pa se sutradan ocede i nalije sveža voda. Mahunarke treba soliti tek pošto se skuvaju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 71 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 207.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 35.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pasulja prebranca
    • 600 g dimljene butkice
    • 300 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 1 sušena ljuta papričica
    • so
    • biber
    • 300 g raženog hleba