Toggle Navigation

 

Ananas i biftek u slanini

Ananas je voće izuzetne sočnosti, ali i izuzetnih zdravstvenih koristi. Zahvaljujući svojim enzimima, ananas olakšava varenje. Zbog bromelina kojeg sadrži svež ananas, pokazuje protivzapaljenska svojstva, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastanak tromba, te se smatra idealnim voćem u prevenciji ateroskleroze i srčanih bolesti.

Plativoo
Priprema

Biftek iseći na manje komade. Odvojiti polovinu slanine, obmotati svaki komad bifteka i ispeći u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. Ananas oljuštiti, iseći na štapiće, obmotati ostatkom slanine i takođe izgrilovati. Servirati biftek i ananas na tanjir, ukrasiti i poslužiti uz ražani hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1340 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 128 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 670 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 64 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 120 g dimljene slanine
    • 1 svež ananas
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 300 g ražanog hleba.