Toggle Navigation

 

Bataci sa dimljenim sirom

Dimljeni sirevi su veoma ukusni, ali se danas vrlo retko dobijaju vešanjem sira iznad vatre. U većini slučajeva dimljeni ukus se dobija pomoću raznih aditiva a u tu svrhu se najčešće koriste tvrdi sirevi kao što su čedar i ementaler.

Plativoo
Priprema

Batake posoliti. Biber, brašno i crvenu papriku izmešati, pa u tu smesu uvaljati batake, poređati ih u vatrostalnu činiju, a preko njih rasporediti šampinjone. Na ulju kratko propržiti iseckan beli luk, naliti pavlakom za kuvanje, dodati narendan dimljeni sir, preostalu mešavinu brašna i paprike i preliti batake. Rernu zagrejati na 180*C i peći batake 50-ak minuta. Jelo servirati uz ražani hleb. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 113 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 56.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećih bataka
    • so
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 kašika brašna
    • 100 g narendanog dimljenog sira
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 3 cena belog luka
    • 400 g šampinjona
    • 300 g ražanog hleba