Toggle Navigation

 

Bataci sa maslinama i čeri paradajzom

Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% masti čini oleinska kiselina, koja snižava nivo LDL holesterola.

Priprema

Krompir iseći na kriške i staviti u tepsiju. Batake zaseći na par mesta, posoliti, pobiberiti i poređŽati preko krompira. Preliti delom maslinovog ulja i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Izvaditi tepsiju iz rerne, dodati beli luk i masline, posuti susamom, preliti susamovim uljem i vratiti u rernu da se peče još 20 minuta.

Čeri paradajz iseći na četvrtine, sotirati na preostalom maslinovom ulju, dodati spanać i promešati.

Servirati batake sa krompirom i maslinama i prilogom od spanaća sa čeri paradajzom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 24 %

Masti - 42 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 120 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 656 mg

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 21 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 60 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Natrijum - 328 mg

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 pilećih bataka
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 300 g krompira
    • 150 g maslina
    • 250 g spanaća
    • 200 g čeri paradajza
    • 3 čena belog luka
    • so,
    • biber
    • 30 g preprženog susama
    • 2 kašike susamovog ulja