Toggle Navigation

 

Bataci sa cveklom

Cvekla je lako svarljiva namirnica, dostupna cele godine. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, cink, mangan, selen. Takođe sadrži i vitamine B grupe, vitamine C, E i K, iako ne u velikim količinama.

Priprema

Cveklu staviti u šerpu i kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta. Cveklu procediti, ohladiti, oljuštiti i iseći na manje komade.

Batake zaseći na par mesta, posoliti, pobiberiti, nakapati sokom od limuna i peći oko 30-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Cveklu posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim uljem i balzamikom, začiniti svežom majčinom dušicom i promešati.

Servirati batake uz prilog od cvekle.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 442 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 122 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 221 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 5 kašika maslinovog ulja
    • 800 g cvekle
    • majčina dušica
    • jedan limun
    • 4 kašike balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 800 g pilećih bataka