Toggle Navigation

 

Bataci sa suvim šljivama i maslinama

Suva šljiva se u kulinarstvu koristi za pripremu poslastica, pudinga i torti, raznih salata, čorbi, preliva za meso i jela od divljači. Naročito se preporučuje u masnim jelima, jer njena kiselina apsorbuje masti.

Priprema

Začiniti zasečene batake i staviti ih u odgovarajuću tepsiju.

Dodati masline, suve šljive, naseckan beli luk, isečen limun i sve promešati.

Staviti sastojke u vatrostalnu posudu i u rernu da se peče na 220*C, 20-ak minuta.

Bareni krompir začiniti i staviti u tepsiju da se lepo zapeče.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 760 kcal

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 24 %

Masti - 37 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 160 mg

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Natrijum - 1182 mg

Vlakna - 19 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 80 mg

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Natrijum - 591 mg

Vlakna - 9.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g pilećih bataka
    • so,
    • biber
    • 300 g suvih šljiva
    • 250 g zelenih maslina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 2 limuna
    • 500 g barenog krompira