Toggle Navigation

 

Biftek sa krem sosom od pečuraka

Najkvalitetniji deo goveđeg mesa, biftek, ujedno je i najbolji za pečenje. Sastoji se od širokog, srednjeg i šiljatog dela koji predstavljaju mišićnu masu koja sledi čitavu dužinu kičmenog stuba. Meso je meko, sa kratkim i tankim vlaknima, pa je priprema brza i kvalitetna, sa vrlo malo neiskorišćenih komadića.

Priprema

Na delu ulja i putera ispeći isečen i začinjeni biftek (biftek peći oko 2 minuta sa svake strane odnosno u zavisnosti kako volite). Na drugoj polovini masnoće propržiti pečurke, dodati iseckani beli luk i preliti belim vinom. Kratko kuvati (dok alkohol ne ispari), a zatim dodati kiselu pavlaku, posuti sitni iseckanim svežim vlašcem, poklopiti i još malo ostaviti na grejnom telu. Servirati pirinač na tanjir, preliti krem sosom i odgore staviti biftek.
Osobe sa poremećajima metabolizma masti, prilikom pripreme ovog obroka bogatog mastima i belančevinama, trebalo bi da izostave puter i kiselu pavlaku koji su izvori zasićenih masnoća. Za pripremu preliva umesto kisele pavlake možete upotrebiti i jogurt sa niskim sadržajem mlečne masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 128 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 64 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 400 g šampinjona
    • 2 cena belog luka
    • 100 ml kisele pavlake
    • 50 ml belog vina
    • 3 kašike ulja
    • 10 g putera
    • so
    • biber
    • vlašac
    • 600 g barenog pirinča