Toggle Navigation

 

Biftek sa limunom

Mera iskoristivosti belančevina (BV), sposobnost da se unesene belančevine nakon varenja u što većoj meri prenese u belančevine ljudskog tkiva, zavisi od sadržaja esencijalnih aminokiselina. U grupu namirnica sa maksimalnim BV spadaju i belančevine iz govedine.

Plativoo
Priprema

Biftek iseći na četiri šnicle, istanjiti tučkom za meso, kratko propržiti u mešavini ulja i putera. Kada meso porumeni, dodati sok od limuna i još malo peći. Crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu iseći na četvrtine i dodati u posudu sa mesom. Jelo preliti vodom, ubaciti lovorov list, posoliti i pobiberiti, te poklopiti i dinstati na laganoj vatri. Pred kraj kuvanja dodati kukuruzno brašno kako bi se sos zgusnuo. Bareni pirinač preliti soja sosom. Biftek servirati sa pirinčom, ukrasiti peršunovim listom i poslužiti uz ražani hleb.
Biftek je najkvalitetniji deo goveđeg mesa. Meso je mekano, ima kratka i tanka vlakna, pa je priprema brza i jednostavna.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 1440 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 126 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 63 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 10 g putera
    • 200 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • lovorov list
    • 2 cena belog luka
    • sok od dva limuna
    • 1 kašicica kukuruznog brašna
    • 2 kašike soja sosa
    • 400 g kuvanog pirinča
    • so
    • biber
    • 400 g ražanog hleba
    • peršunov list