Toggle Navigation

 

Crveni ražnjići

Majčina dušica (timijan) je začinska biljka koja potiče iz Sredozemlja. U kulinarstvu se koristi kao začin za supe, sosove, nadeve, marinade, povrće, testeninu, marmelade i svež sir. Nezamenljiva je za meso peradi i divljači. Majčina dušica je najvažniji sastojak provansalskih začinnskih mešavina. 

Priprema

U činiji pomešati sastojke za marinadu. Meso, kobasice i povrće iseći manje komade, kocke. Nanizati na žice za ražnjiće i preliti pripremljenom marinadom. Ostaviti da odstoje pola sata i zatim ih ispeći na grilu. Pečene ražnjiće servirati na tanjir uz prilog od povrća. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 1295 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 647.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pilećeg filea
    • 500 g iseckan svež timijan
    • 4 crvene paprike
    • 2 glavice crvenog luka
    • marinada:
    • 30 ml dresing:
    • 60 ml maslinovog ulja
    • 3 cena belog luka
    • 1 kašicica crvene mlevene paprike
    • mleveni beli biber
    • so
    • biber