Toggle Navigation

 

Đumbir bataci

Prilikom kupovine svežeg đumbira odaberite čvrst i gladak koren, što je pokazatelj njegove svežine, dok je dužina korena pokazatelj zrelosti. Zreli đumbiri biće ljući i s više vlakana. U nedostatku svežeg za pripremu jela možete koristiti i đumbir u prahu.

Priprema

Peršun sitno iseckati i promešati sa dodatkom za jelo, mlevenom crvenom paprikom, biberom, rendanim svežim đumbirom i iseckanim belim lukom. Batake raseći na par mesta i posuti pripremljenom začinskom mešavinom. Krompir iseći na četvrtine, začiniti i staviti u nauljenu posudu, a preko poređati batake. Peći 40-ak minuta u rerni zagrejanoj na 220*C. Servirati đumbir batake i krompir na tanjir uz prilog od paradajza i krišku crnog hleba.
List peršuna je jedan od nabogatijih prirodnih izvora moćnog antioksidansa, vitamina C. Dok je svež, treba ga oprati, lišće očupkati i pažljivo osušiti. Složiti u kutiju za zamrzavanje i brzo zamrznuti. Sledećeg dana treba ga prepakovati u kese za zamrzavanje
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 230 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećih bataka
    • 20 g svežeg đumbira
    • dodatak jelu
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 2 cena belog luka
    • 600 g krompira
    • 200 g crnog hleba
    • 400 g paradajza - kao prilog