Toggle Navigation

 

Džindžer biftek

Đumbir ili engl. ginger, začin po kome ovo jelo nosi naziv, se u prodaji kod nas može naći svež, kao neoguljen gomoljasti „koren“ i kao đumbirov prašak. Ima slatkast i oštar miris i prijatan ljutkast ukus. Svež đumbir, oguljen i iseckan, ima najveću začinsku snagu.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti biftek isečen na žilijen. Dodati iseckan svež đumbir i šargarepu, šećer i soja sos. Sniziti temperaturu i pržiti još par minuta, a zatim posoliti i pobiberiti. Biftek servirati uz ranije obaren pirinač i crni hleb.
Preporučeni dnevni unos natrijuma kod odraslih osoba je oko 2400 mg dnevno, što odgovara količini od 6 g soli ili 1,5 kafena kašičica. Ovo jelo sadrži skoro polovinu preporučenog dnevnog unosa tako da je neophodno da prilikom pripreme ovog ali i ostalih obroka u toku dana vrlo štedljivo koristite so.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 345 g

Energetska vrednost porcije - 485 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 172.5 g

Energetska vrednost porcije - 242.5 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 200 g šargarepe
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • svež đumbir
    • biber
    • so
    • 2 kašike soja sosa
    • 15 g šećera
    • 400 g barenog pirinča
    • 200 g crnog hleba
Ključne reči:
biftek dumbir soja sos šargarepa