Toggle Navigation

 

Egzotična pačetina

Kesten je namirnica karakterističnog mirisa i blagog slatkastog ukusa. Koristi se kuvan ili pečen. Plod kestena je veoma hranjiv i od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udelom masti, visokim udelom skroba. Kesten je takođe veoma dobar izvor dijetnih vlakana jer u 100 g sadrži 8,1 g dijetalnih vlakana.

Priprema

Pačija prsa raseći na nekoliko mesta, premazati puterom, posoliti i pobiberiti. Zagrejati preostali puter i peći pačije meso na tihoj vatri sa obe strane. Pečeno meso izvaditi, a u tiganj dodati suve šljive i kestene, naliti crvenim vinom i kuvati 5-6 minuta. Dodati džem i kuvati još 2-3 minuta. Meso iseći na komade, servirati na tanjir i preliti pripremljenim sosom. Krompire posuti ruzmarinom i servirati uz pačije meso.

 

Suve šljive se često koriste i za pripremu slanih jela, naročito u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i, posebno, mesom peradi. Meso se može puniti ili obložiti suvim šljivama, a kod dinstanog mesa se mogu dodati u sastav umaka čime dobija posebnu punoću i aromu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 133 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 66.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pačijih prsa
    • 150 g kestena (pečenih i očišćenih)
    • 150 g suvih šljiva
    • 150 ml crvenog vina
    • 100 g džema od šljiva
    • 30 g putera
    • so
    • biber
    • 600 g barenog krompira
    • ruzmarin
    • prilog: