Toggle Navigation

 

File „Kuršumlija“

Prilikom pečenja većih komada mesa uključujući i svinjetinu veoma često se javlja problem u određivanju dužine pečenja tj. kako utvrditi kad je svinjetina pečena, a da iznutra ne ostane sirova. Jedno od rešenja ovog problema je i upotreba termometra za kontrolu pečenja mesa, koji bez greške pokazuje kada je meso pečeno, a to je za svinjetinu oko 75*C.

Plativoo
Priprema

Filee začiniti i kratko zapeći na delu ulja sa svih strana. Na drugoj polovini ulja propržiti isečenu slaninu i pečurke, a zatim dodati kiselu pavlaku. Listove kelja poređati jedan pored drugog, dodati dinstane pečurke, file, urolovati i staviti u vatrostalnu posudu. Preliti otopljenim puterom i peći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 180*C. Pavlaku za kuvanje zagrejati, dodati konjak i vorčester sos i promešati. File iseći na manje komade, servirati na tanjir, preliti sosom i poslužiti uz raženi hleb. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1015 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 102 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 507.5 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 51 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 8 barenih listova kelja
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 15 g putera
    • 50 g dimljene slanine
    • 100 g šampinjona
    • 100 g šitaki pečuraka
    • 100 ml kisele pavlake
    • so
    • biber
    • 200 g raženog hleba
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 40 ml vorcestera
    • 20 ml konjaka