Toggle Navigation

 

File sa sosom od smokava

Suve smokve mogu biti idealna užina - imaju izuzetan mineralni sastav, obilje kalijuma i magnezijuma, i posebno, povoljan odnos kalcijuma i fosfora.

Plativoo
Priprema

Suve smokve iseckati i staviti na rastopljeni puter. Preliti konjakom i kuvati dok alkohol ne ispari. Preliti pavlakom za kuvanje, sniziti temperaturu i kuvati dok se sos ne zgusne.

File posoliti i pobiberiti i ispeći sa svih strana na delu zagrejanog maslinovog ulja.

U činiju staviti rukolu i zelenu salatu, posoliti, preliti preostalim maslinovim uljem i balzamiko sirćetom od nara i promešati.

Servirati file, preliti sosom od smokava i poslužiti uz salatu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 30 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 103 mg

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 313 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 51.5 mg

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Natrijum - 156.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 120 g suvih smokava
    • 30 ml konjaka
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 10 g putera
    • 20 g rukole
    • zelena salata
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • so,
    • biber