Toggle Navigation

 

Goveđi jezik sa sosom od šampinjona i kurkume

Karanfilić ili klinčić je osušen aromatični pupoljak tropskog zimzelenog drveta koji se u Evropi najčešće koristi za pripremu slatkih jela i za pripremu kuvanog vina, međutim, veoma je raširen u arapskoj, američkoj i britanskoj kuhinji kao začin za jela od mesa.

Plativoo
Priprema

U dublju šerpu staviti goveđe jezike, dodati očišćen koren celera i šargarepu, posoliti, dodati karanfilić, lovor list i biber u zrnu, preliti vodom da ogrezne, poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko sat vremena. Braon šampinjone iseći na listiće i lagano propržiti na zagrejanom puteru. Preliti pavlakom za kuvanje, posoliti, začiniti kurkumom, promešati i kuvati dok sos ne proključa. Goveđe jezike izvaditi, oljuštiti i iseći na šnite. Servirati pirinač na tanjir, dodati goveđi jezik i preliti sosom od kurkume i braon šampinjona.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 735 kcal

Natrijum - 574 mg

Masti - 43 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 22 g

Holesterol - 183 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 367.5 kcal

Natrijum - 287 mg

Masti - 21.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 91.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g govedđg jezika
    • 150 g celera
    • 150 g šargarepe
    • 400 g barenog pirinča
    • 250 g braon šampinjona
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 15 g putera
    • kurkuma (turmarika)
    • lovorov list
    • karanfilić
    • biber u zrnu
    • peršunov list
    • so