Toggle Navigation

 

Gulaš od divljači

Meso divljači ima vrlo nizak sadržaj masnoća, a time i znatno nižu kalorijsku vrednost, zbog toga što se ne hrani koncentratima hrane i stalno je u pokretu. Ovo meso je takođe i odličan izvor belančevina, gvožđa, selena i vitamina B grupe.

Plativoo
Priprema

U šerpi otopiti mast, dodati iseckan crni luk, propržiti, pa dodati na kocke isečeno meso divljači. Posoliti, dodati kocku za supu i lagano dinstati uz povremeno dodavanje vode. Kada je meso 70% kuvano, umešati senf, mlevenu crvenu papriku, dodati biber i paradajz pire, naliti belim vinom i sve zajedno kratko prokuvati. Servirati uz bareni krompir i crni hleb.
U većini slučajeva veprovina se može pripremiti kao svinjetina, ali je potrebno da odstoji u kuvanoj marinadi pre pripreme kako bi postala mekša i izgubila karakterističan miris divljači. U kulinarstvu se najčešće se upotrebljava but vepra, a meso divljači se danas može uvek nabaviti u dobro snabdevenim supermarketima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 810 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 405 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mesa divlje svinje
    • 450 g crnog luka
    • 1 kašika masti
    • 40 g senfa
    • so
    • biber
    • 30 g paradajz pirea
    • 150 ml belog vina
    • 400 g barenog krompira
    • 300 g crnog hleba