Toggle Navigation

 

Gurmanski kelj sa krmenadlama

Dekorativni listovi kelja imaju karakterističan ukus, imaju veliku nutritivnu, a malu energetsku vrednost. Dostupan je tokom čitave godine, ali mu je sezona od sredine zime do početka proleća. Lako se uzgaja i ne smetaju mu čak ni blagi mrazevi, koji će listovima dati posebno sladak ukus.

Priprema

Kelj oprati, sitno iseći i obariti. Za to vreme na malo ulja u prvi tiganj staviti da se peče sečena slanina, luk i krompir isečen na kocke. U drugi tiganj staviti začinjene krmenadle da se ispeku sa svih strana. U tiganj sa povrćem dodati usitnjen paradajz pelat, obareni kelj i sve dobro promešati. U tanjir servirati gurmanski kelj i krmenadle, dekorisati čeri paradajzom i mentom i poslužiti sa ražanim hlebom.
Listovi kelja se pre upotrebe i kuvanja moraju brižno oprati pod tekućom, hladnom vodom. Treba ukloniti svaki trag peska ili zemlje koji se mogu zadržati na lišću. Jestiv je i list i peteljka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 605 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 990 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 85 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 302.5 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 495 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 42.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 krmenadle
    • 1 kelj
    • 300 g kuvanog krompira
    • 50 g slanine
    • so
    • biber
    • 1 kašika ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • menta
    • 200 g paradajz pelata
    • 400 g ražanog hleba