Toggle Navigation

 

Izdubljeni krompir i bataci

Sadržaj masti u pilećem mesu se uglavnom odnosi na mononezasićene i malu količinu zasićenih masti, i zato neće znatno uticati na povećanje holesterola u krvi. Najniži sadržaj masti ima belo meso, sledi batak, karabatak i na kraju pileća krila sa najviše masti.

Priprema

Batake začiniti i kratko izgrilovati, a zatim ih staviti u tepsiju.

Crni luk blago izdinstati na maslinovom ulju i dodati usitnjen beli luk. Dinstati 2-3 minuta.

Bareni krompir izdubiti, a zatim taj deo krompira usitniti i dodati u tiganj sa lukom da se proprži. U povrće dodati i iseckane masline, čeri paradajz, posuti ruzmarinom, preliti belim vinom i kuvati dok tečnost ne ispari.

Gotovim nadevom napuniti krompire i dodati u tepsiju pored bataka.

Batake posuti sa malo badema, staviti list pršute i ponovo posuti bademom.

Preko krompira narendati dimljeni sir. Staviti jelo u rernu zagrejanu na 200°C i zapeći oko 15 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 31 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 135 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 798 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 67.5 mg

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Natrijum - 399 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećih odkošćenih bataka
    • 4 barenog krompira u ljusci
    • 100 g crnog luka
    • 1 čen belog luka
    • 120 g crnih maslina
    • 120 g čeri paradajza
    • 30 ml belog vina
    • 80 g dimljenog sira
    • 40 g pršute
    • 40 g mlevenog badema
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • ruzmarin
    • so,
    • biber